Pčelica
Pčelica
Maslacak
Maslacak
Ruza na kisi
Ruza na kisi

Ekolozi: Nivo mora porastao 25 cm u poslednjih 100 godina

Ekolozi: Nivo mora porastao 25 cm u poslednjih 100 godinaNivo mora na globalnom nivou porastao je do 25 centimetara u poslednjih 100 godina, te je osnovna tema Svetskog dana životne sredine koji se obeležava sutra, 5. juna, uticaj klimatskih promena na mala ostrva.

Na konferenciji u Beogradu povodom obeležavanja dana životne sredine, rečeno je da se predvidja da će mnoga mala ostrva prekriti okeani i mora, pa je zvanični ovogodišnji moto "da podignemo glas, a ne nivo mora".

Predstavnica Udruženja Ambasadori održivog razvoja životne sredine Andjelka Mihajlov, kazala je da je sada u Srbiji, zbog nedavnih poplava, pravi trenutak "da podignemo glas, a ne nivo vode", i da se reši upravljanje vodama na održiv način.

Ona je dodala da je zaštita životne sredine od presudne važnosti za budući napredak čoveka, i da se moraju preduzeti odlučne mere za zaštitu prirode, kako bi dobro živeli u budućnosti.

"Nemamo izbora nego da uspostavimo i prilagodimo se klimatskim promenama, da izmenimo način kako koristimo prirodne i druge resurse, da izmenimo modele svakodnevnog života", ocenila je.

Mihajlov je dodala da su promene na planeti jedan od najozbiljnijih problema sa kojima se suočava svet, i da su te promene ozbiljnije od ekonomskih.

Na konferenciji je rečeno da bi Srbija sa Evropskom unijom ove godine trebalo da započne pregovore o poglavlju 27, koje se odnosi na zaštitu životne sredine, ocenivši to poglavlje kao najteže jer zadire u nadležnosti mnogih ministarstava, sa značajnom odgovornošću Ministarstva finansija.

Savetnik predsednika Privredne komore Srbije (PKS) Siniša Mitrović kazao je da Srbija za ekološke integracije u EU izdvaja 45 evra po stanovniku, dok je Hrvatska pre ulaska u EU izdvajala 1.006 evra po stanovniku.

Mitrović je kazao da se trećina evropskih propisa odnosi na životnu sredinu, i da je važno da gradjani u Srbiji "transformišu ekološke navike".

U Srbiji će se Svetski dan životne sredine obeleziti konferencijom u PKS "Životna sredina ka Evropi", koju 10 put organizuju Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu, Udruženje ambasadora održivog razvoja i životne sredine i PKS.

jas/goc


Izvor : (Beta)

 

 
comments powered by Disqus

Zeleni kalendar

<< Prethodni
Februar
P
U
S
Č
P
S
N
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Beta OMS
EurActiv Srbija
Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije najvilo je da će do kraja 2015. uraditi prvi Nacionalni akcioni plan za adaptaciju izmenjene klimatske uslove.Taj nacionalni plan će sadržati i detaljnu analizu finansijskih potreba i mogućnosti za sprovodjenje mera adaptacije i to ...

"Moja zelena Srbija" je konkurs amaterske fotografije prirode čiji je cilj promovisanje zaštite životne sredine.

Pravo učešća na konkursu imaju svi koji se bave fotografijom, a poseban akcenat je stavljen na društveno angažovane fotografije kojima će se pored prirodnih lepota, ukazati i na ekološke probleme Srbije.

Fotografije koje profesionalni fotografi agencije BETA ocene kao najbolje, bice nagradjene vaučerom od 3.000,00 dinara za kupovinu u Garden Centru i vaučerom od 2.000,00 dinara za kupovinu u knjižarama Vulkan. Takodje, biće objavljene u glavnom slajderu veb sajta Zelena Srbija.

Prilog veličine do 3 MB, minimalne rezolucije 1024x768 (1 megapiksel) koji treba da sadrži naziv fotografije, mesto odakle potiče kao i ime i prezime autora, treba poslati na adresu

mojazelenasrbija@zelenasrbija.rs

Fotografija mora biti izvorna, bez intervencija u vidu montaže ili grafičke obrade dela koje menjaju kompoziciju i elemente. Dozvoljena je osnovna digitalna obrada (kolor korekcija i kontrast).

Fotografija može biti snimljena u analognoj i digitalnoj tehnici, mobilnim telefonom ili profesionalnim aparatom.

Učesnik mora biti autor fotografije ili nosilac autorskih prava.

Maksimalan broj fotografija koje jedan autor može poslati je 5 mesečno.

 

Konkurs "Moja zelena srbija"

 Ciscenje korita  Pravac suma  Seoska susara  Cvet  Suncokret  Trava 2  Lokvanj  Gozba  Fotografija br. 5  Fotografija br. 4
Facebook Facebook
Pratite nas na društvenim mrežama

FOTO GALERIJA