Pčelica
Pčelica
Maslacak
Maslacak
Ruza na kisi
Ruza na kisi

CEKOR:Energetka nije u fokusu izbornih programa

CEKOR:Energetka nije u fokusu izbornih programaCentar za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR) saopštio je danas da vodeće političke partije nisu pokazale transparentnost svojih energetskih politika, a ni održiva energetika, bez zagadjenja životne sredine, kako je istaknuto, nije u fokusu izbornih programa.

U saopštenju se pecizira da su na CEKOR-ov upitnik za političke stranke o temama od značaja za energetiku Srbije odgovorile samo Demokratska stranka (DS), Demokratska tranka Srbije (DS S) i Nova demokratska stranka-Zeleni (NDS-Z).

Anketa je krajem februara poslata i Srpskoj naprednoj stranci, Ujedinjenim regionima Srbije, Socijalističkoj partiji Srbije, Partiji ujedinjenih penzionera Srbije, Jedinstvenoj Srbiji, Socijaldemokratskoj partiji Srbije, Novoj Srbiji, Liberalno demokratskoj partiji, Ligi socijaldemokrata Vojvodine, Srpskoj radikalnoj stranci i Dverima, koje nisu poslale svoje odgovore.

Cilj ankete je bio da se biračima omogući da se na najbolji način informišu i sagledaju koliko pojedine političke stranke vode računa o održivoj energetici, o zdravlju stanovništva, klimatskim promenama.

Anketirane političke partije trebalo je da daju mišljenje o problemima energetskog siromaštva u Srbiji, ekološkoj i ekonomskoj održivosti energetskog sektora, problemu uvozne zavisnosti odnosno energetske samostalnosti i bezbednosti, kao i problemima sprovodjenja regulativa EU od značaja za energetiku, posebno u delu koji se odnosi na zagadjivanje životne sredine i klimatske promene.

U CEKOR-u izražavaju žaljenje zbog malog odaziva stranaka i ocenjuju da se problemi energetike u predizborno vreme bili zapostavljeni, a nisu bila predlažena ni konkretna rešenja koja se odnose na dugoročni problem energetskog siromaštva gradjana, dramatično zagadjenje životne sredine od strane energetskih postrojenja i obaveze koje proističu iz plana puta priključenja EU.

Ocenjeno je kao dobro to što DS i DS S i NDS-Z imaju timove koji se bave pitanjima energetike i imaju nameru da primene Direktivu o velikim ložištima.

Sve tri partije smatraju i da na lokalu treba uspostavljati fondove za energetsku efikasnost i slažu se da je energetski siromašna porodica ona koja plaća grejanje preko 10 odsto raspoloživih prihoda (u skladu sa evropskim standardima), ali DS procenjuje da je broj energetski siromašnih porodica u Srbiji veći od 30 odsto, NDS-Z iznad 50 odsto, a DS S iznad 60 procenata.

Što se tiče projekta gasovoda "Južni tok", DS S i NDS-Z smatraju da Srbija ne treba da ponovo pregovara o vlasičkom udelu, dok DS smatra da treba, ako se stvore uslovi za to.

Prema rezultatima ankete, DS S na prvo mesto Strategije energetike Srbije stavlja energetsku bezbednost i jeftinoću, NDS-Z održivo i racionalne planiranje te zaštitu životne sredine, a DS zdravlje stanovništva i energetsku bezbednost.

mmc/goc


Izvor : (Beta)

 

 
comments powered by Disqus

Zeleni kalendar

<< Prethodni
Januar
P
U
S
Č
P
S
N
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Beta OMS
EurActiv Srbija
Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije najvilo je da će do kraja 2015. uraditi prvi Nacionalni akcioni plan za adaptaciju izmenjene klimatske uslove.Taj nacionalni plan će sadržati i detaljnu analizu finansijskih potreba i mogućnosti za sprovodjenje mera adaptacije i to ...

"Moja zelena Srbija" je konkurs amaterske fotografije prirode čiji je cilj promovisanje zaštite životne sredine.

Pravo učešća na konkursu imaju svi koji se bave fotografijom, a poseban akcenat je stavljen na društveno angažovane fotografije kojima će se pored prirodnih lepota, ukazati i na ekološke probleme Srbije.

Fotografije koje profesionalni fotografi agencije BETA ocene kao najbolje, bice nagradjene vaučerom od 3.000,00 dinara za kupovinu u Garden Centru i vaučerom od 2.000,00 dinara za kupovinu u knjižarama Vulkan. Takodje, biće objavljene u glavnom slajderu veb sajta Zelena Srbija.

Prilog veličine do 3 MB, minimalne rezolucije 1024x768 (1 megapiksel) koji treba da sadrži naziv fotografije, mesto odakle potiče kao i ime i prezime autora, treba poslati na adresu

mojazelenasrbija@zelenasrbija.rs

Fotografija mora biti izvorna, bez intervencija u vidu montaže ili grafičke obrade dela koje menjaju kompoziciju i elemente. Dozvoljena je osnovna digitalna obrada (kolor korekcija i kontrast).

Fotografija može biti snimljena u analognoj i digitalnoj tehnici, mobilnim telefonom ili profesionalnim aparatom.

Učesnik mora biti autor fotografije ili nosilac autorskih prava.

Maksimalan broj fotografija koje jedan autor može poslati je 5 mesečno.

 

Konkurs "Moja zelena srbija"

 Ciscenje korita  Pravac suma  Seoska susara  Cvet  Suncokret  Trava 2  Lokvanj  Gozba  Fotografija br. 5  Fotografija br. 4
Facebook Facebook
Pratite nas na društvenim mrežama

FOTO GALERIJA