Pčelica
Pčelica
Maslacak
Maslacak
Ruza na kisi
Ruza na kisi

EU: Zagadjenje vode najveći ekološki problem Srbije

EU: Zagadjenje vode najveći ekološki problem SrbijeZagadjenje vode u Srbiji je najveći ekološki problem, ocenio je danas menadžer za projekte iz oblasti ekologije u delegaciji Evropske unije u Srbiji Rajner Frojnd (Rainer Freund).

"Zaštita voda predstavlja najveći izazov, jer se samo 10 odsto otpadnih voda u Srbiji preradjuje dok ostalo odlazi direktno u reke", rekao je Frojnd na brifingu za novinare o zaštiti životne sredine.

Prema njegovim rečima, u oblasti zaštite voda Srbija još nema adekvatne zakone, niti infrastrukturu. To je takodje najskuplja oblast zaštite životne sredine, ali i najvažnija za rešavanje.

"Medjutim, najskuplja opcija je ništa ne učiniti po pitanju zaštite voda", rekao je Frojnd i ukazao da je u EU jedan od največih zagadjivača vode poljoprivredna delatnost.

"Sredstva koja se koriste, razne vrste djubriva, jesu najveći zagadjivači voda", rekao je Frojnd.

Što se tiče zagadjenja vazduha, veliki deo štetnih čestica dolazi iz oblasti energetike.

Menadžer za projekte iz oblasti energetike Gligo Vuković rekao je da su u termoelektranama "Obrenovac" i "Kolubara" postavljeni elektrostatički filteri, čime je smanjena emisija čestica 20 puta.

"Pola miliona ljudi u EU umre prerano zbog zagadjenja vazduha. U Srbiji su velika zagadjenja vazduha u većim gradovima kao što su Beograd, Niš, Bor", istakao je Frojnd u razgovoru sa novinarima.

Upozorio je da su u Srbiji najveći zagadjivači vazduha toplane i stari automobili, kao i veliki broj domaćinstava koja se greju na drva i ugalj.

Što se tiče upravljanja otpadom, Frojnd je kazao da se u Nemačkoj, Holandiji i Švedskoj reciklira sav otpad, a u Srbiji samo osam odsto.

"Večini država kao lakše rešenje čini se da zemlju zatrpaju deponijama nego da preradjuju otpad", upozorio je Frojnd, ali je i dodao da je veoma složen proces doći do nivoa na kome je Nemačka, jer to podrazumeva sortiranje otpada u svakom domaćinstvu, pa na dalje.

EU je do sada, kako je podsetio, za zaštitu životne sredine u Srbiji izdvojila pomoć od 700 miliona evra. Takodje, od projekata u zaštiti životne sredine koje je EU sporovela u Srbiji direktnu korist osetilo je oko pola miliona ljudi, dok se očekuje da u narednim godinama, od novih projekata, korist oseti barem još 800.000 stanovnika Srbije.

gst/vuk/goc


Izvor : (Beta)

 

 
comments powered by Disqus

Zeleni kalendar

<< Prethodni
Februar
P
U
S
Č
P
S
N
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Beta OMS
EurActiv Srbija
Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije najvilo je da će do kraja 2015. uraditi prvi Nacionalni akcioni plan za adaptaciju izmenjene klimatske uslove.Taj nacionalni plan će sadržati i detaljnu analizu finansijskih potreba i mogućnosti za sprovodjenje mera adaptacije i to ...

"Moja zelena Srbija" je konkurs amaterske fotografije prirode čiji je cilj promovisanje zaštite životne sredine.

Pravo učešća na konkursu imaju svi koji se bave fotografijom, a poseban akcenat je stavljen na društveno angažovane fotografije kojima će se pored prirodnih lepota, ukazati i na ekološke probleme Srbije.

Fotografije koje profesionalni fotografi agencije BETA ocene kao najbolje, bice nagradjene vaučerom od 3.000,00 dinara za kupovinu u Garden Centru i vaučerom od 2.000,00 dinara za kupovinu u knjižarama Vulkan. Takodje, biće objavljene u glavnom slajderu veb sajta Zelena Srbija.

Prilog veličine do 3 MB, minimalne rezolucije 1024x768 (1 megapiksel) koji treba da sadrži naziv fotografije, mesto odakle potiče kao i ime i prezime autora, treba poslati na adresu

mojazelenasrbija@zelenasrbija.rs

Fotografija mora biti izvorna, bez intervencija u vidu montaže ili grafičke obrade dela koje menjaju kompoziciju i elemente. Dozvoljena je osnovna digitalna obrada (kolor korekcija i kontrast).

Fotografija može biti snimljena u analognoj i digitalnoj tehnici, mobilnim telefonom ili profesionalnim aparatom.

Učesnik mora biti autor fotografije ili nosilac autorskih prava.

Maksimalan broj fotografija koje jedan autor može poslati je 5 mesečno.

 

Konkurs "Moja zelena srbija"

 Ciscenje korita  Pravac suma  Seoska susara  Cvet  Suncokret  Trava 2  Lokvanj  Gozba  Fotografija br. 5  Fotografija br. 4
Facebook Facebook
Pratite nas na društvenim mrežama

FOTO GALERIJA