Pčelica
Pčelica
Maslacak
Maslacak
Ruza na kisi
Ruza na kisi

Buxus sempervirens – Šimšir

Buxus sempervirens – ŠimširŠimšir je zimzelena vrsta iz familiji Buxaceae. Prirodni areal šimšira obuhvata kopno od severozapadne Afrike preko većeg dela Evrope do Turske.

Predstavlja žbun ili drvo do osam metara visoko, gusto razgranato. Listovi su jajastog do eliptičnog oblika, tamnozeleni, sjajni. Cveta rano. Plod je čaura koja sazreva u junu. Svi delovi biljke su otrovni.

Dobro izdržava niske temperature i sušu. Može da raste u senci i na osvetljenim mestima. Otporan je na gradske uslove, dobro podnosi orezivanje. Raste lagano i predstavlja dugovečnu vrstu.

Drvo mu je tvrdo i čvrsto, pa šimšir simbolizuje čvrstoću i postojanost. Od njega se izrađuju čekići masonskih loža. Zbog tvrdoće, stari narodi su od njega pravili bičeve, čigre, češljeve, frule, a posebno pločice: prekrili bi ih slojem voska, pa je na takvim čvrstim podlogama bilo moguće i pisanje. Danas ima široku primenu i u stolarstvu i izradi muzičkih instrumenata.

Šimšir spada u one zimzelene vrste koje se najčešće gaje kao dekorativne. Poznato je da je gajen još u antičko doba. Naročito je primenjivan u Rimu gde su mu vrtlari orezivanjem davali fantastičan oblik. Kod nas se široko gaji svuda.

Svoju popularnost duguje tradiciji i višestrukim mogućnostima primene. Može se koristiti kao samostalna biljka ili u kombinaciji sa drugim biljkama, za podelu pojedinih površina u vrtu, kao gusta živa ograda , kao pozadina za niske biljke, za ivice terasa, raznih otvorenih prostora i staza, za uzgoj u velikim posudama i za dobijanje raznih oblika –topijari (1). Veoma je česta vrsta po grobljima.

Šimšir je bio i ostao pogrebni simbol, a istovremeno i simbol besmrtnosti, jer je zimzelena biljka.

Budući da je bio svrstan među grmlje podzemnog sveta, smatrao se simbolom neplodnosti. Zato su stari narodi pomno pazili da ga ne izlože na žrtvenike Venere, boginje ljubavi, bojeći se da takvim prinosom ne izgube muževnost.

U vreme baroka šimšir je zauzimao posebno mesto u kraljevskim parkovima poput Versaja, Šembruna, Belvedera i mnogih drugih.  I danas se ubraja u najomiljenije zimzelene biljke koje se mogu aranžirati ispred vrata, na terasi ili u bašti. Lep u svako doba godine, šimšir donosi duh kraljevskih parkova i u najskromnijoj saksiji.

___________________________

(1) Topijari - je umetnost dekorativnog, geometrijskog orezivanja biljaka. Dobijanje željenog oblika postiže se upotrebom šablona iil ručno. Tradicionalni baštovani oslanjali su se na strpljenje i veštinu do dobijanja željene forme dok se u modernom dobu koriste i žičane konstrukcije.

 

 
comments powered by Disqus
Beta OMS
EurActiv Srbija
Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije najvilo je da će do kraja 2015. uraditi prvi Nacionalni akcioni plan za adaptaciju izmenjene klimatske uslove.Taj nacionalni plan će sadržati i detaljnu analizu finansijskih potreba i mogućnosti za sprovodjenje mera adaptacije i to ...
Facebook Facebook
Pratite nas na društvenim mrežama

FOTO GALERIJA