Pčelica
Pčelica
Maslacak
Maslacak
Ruza na kisi
Ruza na kisi

Tilia L. - Lipa

Tilia L. - LipaLipa (Tilia L.) je rod koji obuhvata oko 30 vrsta listopadnog drveća koje pripada familiji Tiliaceae. Rasprostranjenost joj je veoma velika, ima je u Evropi, Americi, Aziji. U našim krajevima od prirode rastu bela ili srebrna lipa (Tilia tomentosa), krupnolisna lipa (Tilia platyphyllos) i sitnolisna lipa (Tilia cordata).

Lipe dostižu visinu od 25 do 30 metara, a starost od nekoliko stotina godina. Krošnja je gusta, široko piramidalna. Cvetovi lipe su mali, zelenkastožute boje,skupljeni u cvastima. Blagog su i prijatnog mirisa, dok im je ukus sluzast, sladunjav i pomalo opor. Oporost daje tanin, kojeg najviše ima u priperku, koji povezuje cvast. U cvetu i listu ima vitamina C u zavidnim količinama, zbog čega tek otvoren list može da se koristi kao povrće. Lipe cvetaju u junu i julu, a cvetanje traje dve do tri nedelje. Predstavlja medonosnu vrstu. Plod je orašica.

Voli duboku i plodnu zemlju. Dobro podnosi gradske uslove. Ovo veličanstveno drvo, mirisnog cveta, budi u svakom čoveku predivna osećanja. Kod nas se od davnina gaji i spada među najstarije autohtone vrste (1). Česta je u drvoredima, parkovima, oko manastira, crkava, u školskim dvorištima i privatnim vrtovima.

Drvo lipe je meko i lagano, lako se obrađuje i koristi se za izradu igračaka, mada se mogu izrađivati i muzički instrumenti. Nije podesno za upotrebu u građevinarstvu i industriji nameštaja jer mu je čvrstoća mala.

Lipov cvet se koristi za spravljanje čaja. Čaj od lipe ima jako puno lekovitih svojstva.

Lipu treba brati čim počne da cveta, odnosno kada su se dve trećine cvetova u cvasti rascvetale, jer precvetala lipa nema nikakvu vrednost. Treba voditi računa da se cvasti beru po suvom i lepom vremenu, i naravno sa priperkom. Cvet lipe je izuzetno vredan jer sadrži tanin, etarsko ulje, heterozide, šećer, vosak, manitol, tartarat...

Dokazano je da čaj snižava krvni pritisak, izuzetno je dobar za ublažavanje bolova pri mokrenju, leči od malokrvnosti i vodene bolesti, čisti krv i bubrege. Čaj je izuzetno dobar za prehlade, kod gripa i kod bolesti disajnih organa, leči od hroničnog i grčevitog kašlja, protiv grčeva, za umirenje ( opušta napete živce i daje dobar san), leči od nesvestice, sprečava upalu pluća i dušnika, leči od bubrežnih kamenaca, odstranjuje pege sa kože lica, sprečava opadanje kose. Opekotine i rane dobro je ispirati i oblagati čajem.

Božanstveni miris lipe nigde ce ne doživljava kao kod slovenskih naroda. Možda i zbog toga što je lipa kod starih Slovena bila sveto drvo. U lipovim šumama su živeli, pod lipom su vršili obrede i lipi podnosili žrtve kao vrhovnom božanstvu. Prelaskom iz paganstva u hrišćanstvo, bogovi su zamenjeni, ali je obožavanje i dalje ostalo. Mnogi potomci drevnih Slovena i danas stavljaju ogranke lipe u krov svoje kuće da bi ih sačuvali od požara. A postoji i verovanje da lipa čuva od zla i uroka.

Drvo lipe je bilo obavezno prisutno u blizini kuće. Grančice lipe sa listom i cvetom su čuvane u kući zdravlja radi. Čaj od lipe simboliše zdravlje u kući.

U lipovim šumama Sloveni su sakupljali med i vosak. Medovina je bila Slovenima omiljeno piće.

Lipa se uvek smatrala simbolom prijateljstva. U grčkoj mitologiji lipa je znak nežne vernosti.


___________________________________________

(1) Autohtona vrsta - vrsta koja je prirodno rasprostranjena na nekom području. Njena prisutnost u tom području je rezultat isključivo prirodnih procesa bez ikakve čovekove intervencije.

 

 
comments powered by Disqus
Beta OMS
EurActiv Srbija
Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije najvilo je da će do kraja 2015. uraditi prvi Nacionalni akcioni plan za adaptaciju izmenjene klimatske uslove.Taj nacionalni plan će sadržati i detaljnu analizu finansijskih potreba i mogućnosti za sprovodjenje mera adaptacije i to ...
Facebook Facebook
Pratite nas na društvenim mrežama

FOTO GALERIJA