Pčelica
Pčelica
Maslacak
Maslacak
Ruza na kisi
Ruza na kisi

Platanus sp. - Platan

Platanus sp. - PlatanPlatan (Platanus) je rod koji obuhvata 10 vrsta, koje pripadaju familiji Platanaceae, a poreklom su iz istočnih delova Severne Amerike, južnog dela Balkanskog poluostrva i zapadne Azije. Izuzetno robusno drveće visine do 40 metara i širine krošnje do 20 metara. Platani su brzorastuća vrsta, guste krošnje koja stvara "debeli" hlad. Listovi su tamno zeleni, a u jesen zlatno žuti. Plod je glavičastog oblika prečnika oko tri cm i ostaje na granama do proleća. Veoma je atraktivna i kora debla i starijih grana koja se ljuspa, a ljuspe su u različitim nijansama smeđe boje.

Platan izdržava temperature i do -35º C. Raste na gotovo svakom zemljištu, na osunčanim položajima. Odlično podnosi dim, prašinu i aerozagađenje. Predstavlja omiljeno drvo u urbanim sredinama. Mnogi bulevari svetskih metropola duguju deo svog šarma ovom prelepom drveću. Može doživeti starost i do 500 godina.

Kod platana lekoviti delovi su lišće i kora. Stablo se najčešće koristi za pravljenje nameštaja.

Iz porodice platana veoma je cenjen Orijentalni platan ( Platanus orientalis). U područjima Irana, Turske pa do Indije ovo drvo je uvek bilo cenjeno. Persijski vrtovi se nisu mogli zamisliti bez njega, a bio je poznat pod nazivom Čenar.

Platan se naziva i stablo Hipokrata, najpoznatijeg antičkog lekara, jer je on ispod njega često držao svoja predavanja.

Stablo platana pruža grane u visinu i širinu i postalo je simbol dobrotvornosti, čvrstoće karaktera i čudotvorne nadmoći, ali i simbol lepote.

Jedan od najvećih i najlepših platana u celoj Evropi nalazi se pred ulazom u Milošev konak na Topčideru. Reč je o javorolisnom platanu – Platanus acerifolia starom više od jednog i po veka, koji je pod zaštitom države kao jedan od najlepših zelenih spomenika Beograda.

Prema nekim podacima, posađen je sasvim slučajno posle izgradnje konaka 1834. godine. Sadnica platana ubačena je u krečanu ispred konaka po naredbi kneza Miloša. Prema drugoj verziji, za koju kažu da je pouzdanija, platan je posađen 1868. godine. O tome postoje računi o kupovini 250 platana u Beču.

Platan sa Topčidera Izrastao je 35 metara u visinu, raspon krune mu je 49 metara, a obim stabla 7,35 metara. Zbog svojih dimenzija poduprt je sa čak 17 stubova koji mu pomažu da nosi razgranatu krošnju u čijem hladu od 1.885 kvadratnih metara može da se smesti 7.500 ljudi.

Ovaj Milošev „ljubimac” nije dozvolio nikome da ga ugrozi. Neke druge vrste drveća kao što su hrast i bor, dopuštaju da se ispod njih razvijaju i druge vrste, ali platan ne.

 
comments powered by Disqus
Beta OMS
EurActiv Srbija
Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije najvilo je da će do kraja 2015. uraditi prvi Nacionalni akcioni plan za adaptaciju izmenjene klimatske uslove.Taj nacionalni plan će sadržati i detaljnu analizu finansijskih potreba i mogućnosti za sprovodjenje mera adaptacije i to ...
Facebook Facebook
Pratite nas na društvenim mrežama

FOTO GALERIJA